Yapı malzemelerinin üretiminde, inşaat tekniğinde kullanılan güç ve ağırlık oranı dikkate alınması gereken en önemli kriterlerden biridir. İnşaat bu orana göre yapılır; kolon ve kiriş sayısı, yapı içindeki konumlandırmalar, kat sayısı gibi önemli konularda karar verilirken güç – ağırlık oranı göz önünde bulundurulur.
Kimi zaman yapı elemanları, geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılarak üretilir. Ancak geri dönüşümden sonra yapı ham maddelerinde çeşitli deformasyonlar gözlenir ve bu malzemeler tekrar kullanılamaz hale gelir. Bu anlamda çelik, sürdürülebilir inşaat malzemeleri arasında yer alır. Özellikle geri dönüştürüldükten sonra tekrar kullanıldığında gücü ve dayanıklılığında herhangi bir eksilme olmaz. Boyutlarında dış etkenlerden kaynaklı daralma veya genleşme gibi deformasyonlar görülmez. Malzeme kalitesi, uluslararası standartlara göredir ve fabrikadan çıkan hiçbir ürün bölgesel ya da yapısal farklılık göstermez.
Hafif çelikten üretilen yapılar yangına karşı emniyetlidir. Yanmaz ve yangının yayılmasını sağlamaz. Kerestede %20 olan fire oranı, çelikte %2 kadardır. Fiyatlarında ani artışlar gözlenmeyen hafif çelik yapı malzemeleri yapı için uzun süreli koruma sağlar. Yapım maliyetini düşürmesinin yanı sıra bakım maliyetlerinde de avantajlar sağlar. Yapının ilerleyen yıllarında görülebilen oksidasyon sorununa yol açmadığı gibi küf ve mantar gibi oluşumlarının görülme ve çoğalma riskini de minimize eder.